Simple je nak wat lempeng ni..pejam mate pon bole wat..tapi dalam mimpi je la! ishhhh...ok2, malas cite panjang2..ini die bahan2 nye..
Tepung Gandum (xkesah brand ape pon) - 4 senduk (nak lebih pon xpe ye)
Telur - 1biji
Minyak - 1 sudu teh
Garam secukup rase
air suam (cawan kecil) + air masak
Air tu korang pandai2 agak la ye..Bahan2 tadi dicampur sume dan pastikan die jadi macam cecair! hahahha..xtau nak explen..hantam je la..senang cite jadi macam gambo kat bawah..
Ok..bile da jadi macam kat gamba tu..besiap sedia untuk memasak nye..nak masak xpayah gune minyak..panaskan kuali, dan tuang adunan ke dalamnye dan ratakan..bia jadi bentuk lempeng la..hehehhe..tapi sesekali kene percik kan minyak kat kuali gak..ala, macam kite percik minyak bile wat bbq..
ratakan macam kat atas tu..sebelah tu lak minyak yang digunekan
dijamin sodappppp!!!!
Pagi tadi aku makan lempeng dengan kuah sardin yang pedas..tapi bole gak makan dengan sambal tumis..kadang2 dengan serbuk milo! hehehhe..ikut selera korang la ye..selamat mencobe..bye!
0 CakapCakap:
Post a Comment