-Resipi Rahsie...Shuhhhhhh-

Tuesday, December 21, 2010

Aiiii..ari ni nak share resipi turun temurun mak aku dengan sume..resipi ni xtau la ade org yang da familiar or x..mak suke wat kuih ni untuk minum petang bagi kami sekeluarge..aku dengan adik beradik aku yang due kerat memang suke sangat kuih ni..kuih ni macam kenyal2 dan pejal! heheheh

ok..name kuih ni mak aku cakap 'kuih biji sagu' / 'kuih telo katak' atau dalam bahase jawenye yang tidak enak untuk didengar iaitu kuih ari2 oopppsss..telebih suda! hahahha..care nak wat kuih ni amat la mudah + simple + easy..meyh aku bagitau ye..bahan2 yang dipelukan adelah seperti berikut :
  
                    - 1 kg sagu (basuh pastu tos)
                    - 1 senduk besa gule (bg yg kencing manis, kurang kan la ye)
                    - 1/2 periuk air
                    - pewarne hijau atau wane kegemaran korang (agak2 la ye)
                    - 2 helai daun pandan (jangan lupe basuh ye)
                    - garam secubit rase
                    - kelapa yang diparut putih2

ok..tu bahan2 saje..mesti la kene ade care kan..baru jadi kuih nye..care die pon senang saje..xpelu pening2 kepale..care2 nye adelah seperti berikut :

                    1. Masukkan sume bahan2 tadi dan kacau sampai pekat 
                    2. Tuang dalam bekas/loyang
                    3. Kukus sampai masak
                    4. Biar kan sejuk
                    5. Gaul dengan kelapa 
                    6. Siap!

Hasilnye...tadaaaaaaa..........

 Mak suke kale ijau! xtau nape..

Selamat Mencube..tamat!

0 CakapCakap:

 

Dot... Dotaaa.. Dotiii.. Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez