ok..name kuih ni mak aku cakap 'kuih biji sagu' / 'kuih telo katak' atau dalam bahase jawenye yang tidak enak untuk didengar iaitu
- 1 kg sagu (basuh pastu tos)
- 1 senduk besa gule (bg yg kencing manis, kurang kan la ye)
- 1/2 periuk air
- pewarne hijau atau wane kegemaran korang (agak2 la ye)
- 2 helai daun pandan (jangan lupe basuh ye)
- garam secubit rase
- kelapa yang diparut putih2
ok..tu bahan2 saje..mesti la kene ade care kan..baru jadi kuih nye..care die pon senang saje..xpelu pening2 kepale..care2 nye adelah seperti berikut :
1. Masukkan sume bahan2 tadi dan kacau sampai pekat
2. Tuang dalam bekas/loyang
3. Kukus sampai masak
4. Biar kan sejuk
5. Gaul dengan kelapa
6. Siap!
Hasilnye...tadaaaaaaa..........
Mak suke kale ijau! xtau nape..
Selamat Mencube..tamat!
0 CakapCakap:
Post a Comment